kultura i zabava

Za dobre susjede i lovce nema granica


Prelazak mosta

Divljač treba velika prostranstva te migrira iz jedne države u drugu i zaslužuje da se njima jednako i dobro gospodari, kazao je Loknar ističući potrebu formiranja jedna stručne mješovite komisija koja bi složila program budućeg zajedničkog rada i gospodarenja pograničnim lovištima

BLAŽEVCI – Hrvatski i slovenski lovci i ove godine su na svom tradicionalnom zajedničkom lovu na divlje patke pokazali da je granica za mještane u pograničnim mjestima samo zemljopisni pojam. Mjesto tog velikog lovačkog susreta već osmu godinu za redom je pogranični most u lukovskom selu Blaževci koji premošćuje rijeku Kupu i spaja hrvatsku i slovensku obalu. Uz zvuke vrbovšanske limene glazbe susreli su se lovci hrvatsko-slovenskih društava koja gospodare lovištima kupske doline, slovenski Pregrad i Sinji Vrh te hrvatski Jelenski jarak i Lipov Vrh. Za njih stotinjak pogranične rampe su se podigle a nakon lovačkog roga i pozdravne riječi izdjelile.

Migracijska divljač koja treba velika prostranstva

Okupljene slovenske i hrvatske lovce pozdravio je Antun Loknar lovnik Lovačkog društva Jelenski Jarak koje je ove godine bilo domaćin susreta. Tom prilikom Loknar je istaknuo da je od velike važnost ovaj zajednički lov četiri lovačka društva koja zajednički gospodare pograničnim lovištima. U dosadašnjem djelovanju bilo je bezbroj druženja i aktivnosti na unapređenju lovstva i gajenju dobrih međususjedskih odnosa. Na nama je da ove odnose učvršćujemo i unaprijeđujemo i da konačno počnemo razmišljati kako na jedinstveni način gospodariti sa migracijskim vrstama divljači a tu se radi prvenstveno o jelenskoj divljači, divljoj svinji i medvjedu. To je divljač koja treba velika prostranstva te migrira iz jedne države u drugu i zaslužuje da se njima jednako i dobro gospodari, kazao je Loknar ističući potrebu formiranja jedna stručne mješovite komisija koja bi složila program budućeg zajedničkog rada i gospodarenja pograničnim lovištima.

Za dobre susjede i lovce nema granica

S time se složio Anton Vrščaj, predsjednik saveza lovačkih družina Bele krajine koji je iskazao i veliki ponos na ovo zajedničko druženje hrvatskih i slovenskih lovaca. Ovaj susret je i najbolji pokazatelj suradnje dviju susjednih država i njenih stanovnika uz Kupu za koje kao i za lovce nema granica. Vrščaj je tom prilikom pohvalio hrvatske lovce i njihovu ovogodišnju organzaciju koju su uveličali limenom glazbom i nezaobilaznim lovačkim rogom ističući da slovenski lovci imaju što naučiti od njih.

Zajednički lov na divlje patke

Nakon pozdrava i ostalih predstavnika lovačkih udruga i družina koji su lovcima zaželjeli dobru kob odnosno ravne cevi i dobar pogled započeo je tradicionalni zajednički lov na divlje patke. Podjeljeni u manje grupe, slovenski lovci uzvodno a hrvatski nizvodno, razvrstali su se po obali Kupe ne bi li našli idealan kutak za uspješni lov.

Na kraju lova i ovogodišnjeg međunarodnog hrvatsko-slovenskog susreta u kojem je ulov bio najmanje važan, lovci su se ponovno susreli na mostu Blaževci od kuda su se svi skupa uputili na hrvatsku stranu gdje ih je čekao organizirani domjenak sa lovačkim specijalitetima i nastavkom cjelodnevnog druženja.

AUTOR; Nensi Tatar

FOTO: Nensi Tatar

%d blogeri kao ovaj: