gorske novosti specijal

GORSKE NOVOSTI SPECIJAL: Omiljena bankovna blagajnica – od stupa društva do optuženice za 117 kaznenih djela


VRBOVSKO – Nakon nepune dvije godne istrage Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci podiglo je optužnicu protiv 64-godišnje vrboščanske bankovne blagajnice.

Nevjerojatni razmjeri prevare

Optužnica otkriva nevjerojatne razmjere prevare bankarske blagajnice koja je u četrnaest godina prisvajala novac sa računa klijenata okoristivši se tako za nešto više od 8,6 milijuna kuna. Optužena je za čak 117 kaznenih djela i to 49 kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, 20 kaznenih djela krivotvorenja službene ili poslovne isprave i 48 kaznenih djela računalnog krivotvorenja.

8.644.366,00 kuna štete

DORH je tereti da je ta kaznena dijela provela neovlaštenim transakcijama u računalnom sustavu, sastavljanjem neistinite poslovne dokumentacije i prisvajajanjem novčanin sredstva sa računa ukupno 49-ero klijenata okoristivši se na taj način za ukupno 8.644.366,00 kuna na štetu banke koja je obeštetila klijente.

Blagajnica – stup lokalne zajednice

Pad bankarske blagajnice  vrbovščanske filijale Erste banke, koja je bila stup zajednice kao nositelj lokalne kulture i organizatorica brojnih svečanosti te nezaobilazni politički čimbenik oko čije podrške su se otimali lokalni političari  počeo je u srpnju 2019. godine.  Jedno od brojnih upita koje smo to ljeto dobili od naših čitatelja uznemirenih nakon sve glasnijih nagađanja o prevari u lokalnoj poslovnici Erste banke dovelo je do toga da smo kontaktirali njihovu središnjicu s upitom što se događa u vrboščanskoj filijali.

Blagajnica naprasno otjerana iz banke

Iz Erste banke tada su nam bile potvrđene sumnje građana i javne špekulacije o počinjenju prevare od strane djelatnice njihove filijale nad više klijenata. Iako se tada nije konkretiziralo o kojim iznosima se radi niti o koliko klijenata, u banci su istaknuli da osumnjičena osoba, u skladu s politikom nulte tolerancije u slučajevima prijevarnog postupanja, više nije djelatnik Erste banke te napomenuli da klijenti neće biti financijski oštećeni i da će im njihova financijska sredstva biti na raspolaganju. Isto tako iz banke su naveli da je sukladno Kaznenom zakonu osumnjičena prijavljena nadležnim tijelima te da s njima surađuju u istrazi.

Banka opovrgava vrtoglave brojke

Već drugi dan oglasila se i Policijska uprava PGŽ-e koja je potvrdila da je zaprimljena prijave zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta te da je u tijeku provođenje izvida zbog čega nisu u mogućnosti iznositi detalje o slučaju. Mjesec dana kasnije još uvijek nije bilo nikakvih službenih očitovanja o internoj i policijskoj istrazi međutim u javnosti su procurile informacije  kako je oštećeno više od 100 klijenata banke a da je financijska šteta veća od 17.000.000 kuna. Te brojke i iznose iz banke su tada opovrgli dok informacije o načinu prevare i njenom trajanju više od 10 godina nisu htjeli komentirati uz opravdanje kako s nadležnim tjelima intenzivno provode istragu te trenutačno nisu u mogućnosti iznositi detalje o predmetnom slučaju.

Uhićenje osumnjičene

No već sljedeći dan 2. kolovoza 2019. Policijska uprava primorsko-goranska objavila je da je osumnjičena uhićena. Kazneno je prijavljena Državnom odvjetništvu za kaznena djela zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju i krivotvorenje službene ili poslovne isprave te je odvedena u pritvor a njeno privođenje objavljeno je u Novom listu

Opsežno kriminalističko istraživanje

Nakon opsežnog kriminalističkog istraživanja koje je trajalo više od mjesec dana sumnjičilo ju se da je bez znanja i odobrenja klijenata koji su bili vlasnici deviznih i kunskih računa u bankarskom računalnom sustavu evidentirala navodne isplate klijentima, iako takve isplate nisu obavljene. Pri tom je izradila nevjerodostojnu dokumentaciju o isplatama, a neovlašteno podignuti novac zadržala za sebe. Isto tako, sumnjičilo ju se da u računalnom sustavu nije evidentirala primljene uplate niti položila novčana sredstva već ih je zadržala za sebe.

Kaznena djela činila od 2005.

Nakon te istrage od mjesec dana utvrđeno je da je osumnjičena bankarska blagajnica kaznena djela počinila u vremenu od 2005. do lipnja 2018. godine prilikom čega je oštetila devetnaestero klijenata i vrbovščansku filijalu Erste banke čija je bila zaposlenica za iznos od oko dva milijuna kun te da se kriminalističko istraživanje slučaja nastavlja.

Pretragom kuće pronađeni i oduzeti predmeti i dokumentacija

 Četiri mjeseca kasnije, u studenom, policija ponovo privodi vrboščansku bankarsku službenicu, zaposlenicu filijale Erste Banke pretražena joj je kuća gdje su pronađeni i oduzeti predmeti i dokumentacija koji se dovode u vezu s počinjenjem kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, računalno krivotvorenjei krivotvorenje ispravea narastao je i broj oštećenih klijenata na dvadeset kao i iznossa dva milijuna na čak 5.5 milijuna kuna.

Novi slučajevi pronevjere

U travnju 2020. godine u nastavku istrage vrboščansku bankarsku blagajnicu policija tereti za još sedam novih slučajeva pronevjere. Služba gospodarskog kriminaliteta i korupcije Policijske uprave primorsko-goranske podnosi protiv nje još jednu kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju jer je kao djelatnica banke s računa sedmero hrvatskih državljana bez ovlasti podizala i prisvojila novac.

Optužba  za čak 117 kaznenih djela

Također je neovlašteno unijela i izmijenila računalne podatke koji imaju vrijednost za pravne odnose u namjeri da se oni uporabe kao vjerodostojni čime je počinila i kazneno djelo računalnog krivotvorenja a klijente i banku oštetila za više od 1.187.000 kuna, stajalo je tada u policijskom izvješću uz opasku kako se kriminalističko istraživanje nastavlja. Godinu dana kasnije DORH optužuje omiljenu vrboščansku bankovnu blagajnicu za čak 117 kaznenih djela kroz koja se okoristila za ukupno 8.644.366,00 kuna oštetivši 49 klijenata Erste banke.

AUTOR: Gorske novosti

FOTO: web, ilustracija

8 comments on “GORSKE NOVOSTI SPECIJAL: Omiljena bankovna blagajnica – od stupa društva do optuženice za 117 kaznenih djela

 1. Samo opako

  Meni sigurno nije bila omiljena, nisam imao nikakve koristi od tog stupa društva😂😂😂😂😂😂😂

 2. Meni je bila omiljena, uvijek korektna i uslužna, uvijek spremna pomoći i objasniti. Nikada me nije oštetila. Zanima me samo da li je moguće da je to sama mogla napraviti. Da ona nije samo žrtveno janje. Što je sve te godine radio njen nadređeni, unutarnja kontrola, nadzorni odbor banke, inventura koja se svake godine radi? i sve to tako 13 god. Pitam se kako to može jedna obična službenica banke, sama bez ičije pomoći. Ako je sama to učinila moguće je da je jako sposobna, treba je postaviti za direktoricu banke, a ne suditi joj. Sjećam se slučaja Vesne Balenović u INI. Kada je kao šefica računovodstva prijavila manjak od ondašnjih sto milijuna DM, odmah je dobila otkaz, a lopovluk i lopove se nikada nije istraživalo niti procesuiralo. Bili su jači igraći od spomenute bankarske službenice. Da se učlanila u HDZ mogla je i dalje raditi u banci, ne bi se niti znalo za manjak. To joj je najveća greška, valjda je zaboravila da sa iskaznicom HDZ-a dobiva imunitet.

  • Samo opako

   Koliko sam pratio tvoje nebuloze od pisanja, uglavnom tko ti je drag podržavaš lopovluk i uvijek nađeš izgovore, a tko nije pljuvačina na najjače, e moj Judimire ne ide to tako

 3. Opaki počni razmišljati o onome što čitaš i pišeš. Rekao sam da mi je blagajnica bila uvijek uslužna i draga mi je kao osoba. Još sam prije pisao, ako je kriva neka odgovara i točka. Samo sam se osvrnuo na neujednačene kriterije našega pravosuđa, a to je da se do velikih lopina mnogo teže dolazi. Njih ruka pravde nikako da uhvati, obično sve ode u zastaru ili dobivaju smiješno male kazne. Sjeti se svih velikih afera u posljednih tridesetak godina, ne želim ti nabrajati, i sam znaš koje su. Ne branim nikoga ako sam se samo pitao, kako je moguće da jedna osoba u današnje doba kompjutorizacije, fiskalizacije i ne znam čega još može sve to sama napraviti. Pa danas niti konobari ne mogu sakriti jednu kavu, a kako ih samo oderu za višak od desetak kuna u novčaniku. Još im zatvore objekte na mjesec dana. Uzmi primjer samo u Vrbovskom tvornica koju su opljačkali je uništena, a nikada nitko nije odgovarao, a prijava je argumentirano obrazložena i proslijeđena Uskoku. E sada koliko tvoj pokvareni i limitirani mozak može shvatiti što ja mislim, o tom potom.
  Jedino se sa tobom slažem u tome kada kažeš da” pljujem na najjače”, to je točno, nikada ne pljujem i ne vrijeđam one najslabije. Kako si samo pogodio. Zlo ide od vrha prema dole a nikada obrnuto.

  • Samo opako

   Ej Judimire, nedo mi bog tvog mozga 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

   • Pa daj mi nekada pokušaj nešto argumentirano odgovoriti, a ne podbadati samo sa jednom rečenicom. Nikada niti jedan argument od tebe. Pokušaj napisati nekoliko povezanih rečenica, pa makar bile i gluposti, ja ću ti čestitati. Toliko te pogodila moja opaska da velike lopine nikada ne nastradaju, a imaš toliko primjera da bi se mogla napraviti serija na tu temu, duža od Santa barbare. Trajala bi još barem duplo nego što je ona trajala.
    Pa sjeti se samo svih upropaštenih banaka u devedesetim godinama, tko je ikada odgovarao. Kada ih je Država sanirala novcem poreznih obveznika onda ih je prodala strancima za bagatelu. Jedino je uhapšen Neven Barać i to zato što je otkrio petog ortaka u aferi preuzimanja Dubrovačke banke.
    A zna se tko je bio taj peti ortak, tadašnji Tuđmanov savjetnik za unutarnju politiku. Tko je upljačkao Riječku banku, Glumina banku, Karlovačku, Dubrovačku i sve ostale. Stotine milijuna DM je bilo u igri i nikome ništa. To sam samo htio napomenuti da su “veliki i podobni” zaštičeni kao nacionalno blago. Pa eto ti od nekog dana primjer onoga reli vozaća, pobjegao je policiji, a oni ga sada opravdavaju da je bio nesporazum. Sramota. A vidjelo se da je gurao policajca autom, i njemu ništa, još su se poslije zajedno slikali. Neka to napravi običan građanin. Kažeš “nedo mi Bog tvoga mozga”. Pa zapitaj se malo kao ja tako glup i takva budala ipak mogu tebi pametnom podastrijeti kakve takve argumente za ono što pišem. Kakav je onda tvoj mozak, na kojoj si ti intelektualnoj razini kada ni meni glupanu ne možeš parirati. Ja te ne ću vrijeđati kao ti mene, Ti nisi glup, ti si pokvareni lažljivac, a to je ipak puno viša razina, takvi u ovoj Lijepoj našoj uspijevaju. Ti si čovjek od karijere, budućnost je Tvoja.

 4. borivoje

  Dragi moji, nadam se da će brzo na vidjelo…nije navedena gospođa bila sama u igri…no zbog istrage koja je u tijeku nećemo širiti ovakve informacije…neka ostane među nama…

 5. Zlatko Milić

  Napišite vi od kuda je ta službenica i nemojte više pisat da je iz Vrbovskog!!
  LP

Komentari su isključeni.

%d blogeri kao ovaj: