gorske novosti specijal

GORSKE NOVOSTI SPECIJAL: Zimska Univerzijada – preveliki zalogaj koji je već nekoliko puta zapeo u grlu siromašnih goranskih (grado)načelnika


GORSKI KOTAR – Goranski čelnici opet su odlučili krenuti u avanturu kandidature Gorskog kotara za zimsku Univerzijadu i to onu 2029. ili 2031. godine. Javno su to obznanili na zadnjoj koordinaciji goranskih načelnika i gradonačelnika a toj ideji već je punu podršku dao i pomoć Županije obećao župan Zlatko Komadina.

Oglasi

Kandidrali se nekoliko puta pa  – propali

Taj veliki sportski “zalogaj” ugošćavanje međunarodne višesportske manifestacije na kojoj sudjeluju mladi sportaši – studenti a održava se svake dvije godine, za Gorski kotar nije novina. Probali su to Gorani nekoliko puta ali su svaki put neslavno prošli. Nakon neuspjele nominacije za 2009. godinu, propala je i ona za 2011. a najveći krah, s obzirom da je ta bila i medijski najeksponiranija, dogodio se za kandidaturu Univerzijade 2013. godine.

Oglasi

Na cjedilu ih ostavili  Sanader i Mateša

Tada su se a to je bilo u 2006. godini, vrlo aktivno i agilno uključili i čelnici svih goranskih samouprava. Potpisao se čak i Sporazum među njima, planiralo se osnivanje Povjerenstva, zapošljavanje nekoliko ljudi koji će se posvetiti kandidaturi i obvezalo osigurati sredstva na mjesečnoj razini za njihov rad. Tom novom pokušaju Gorana punu potporu Vlade daje tadašnji premijer Ivo Sanader a predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HHO) Zlatko Mateša dobija zadatak da sa Slovencima dogovori zajedničku organizaciju Igara. Ideja je bila da domaćin bude Rijeka, da se natjecanja održavaju dijelom u Gorskom kotaru a dijelom u Sloveniji u Pohorju a sve bi koštalo oko 110 milijuna eura.

Oglasi

Obećali sve ali novce nikada nisu poslali

Međutim kao i prijašnjih godina osim podrške od Vlade nisu dobili očekivano i ono najvažnije njen financijski angažman. Tako je projekt Univerzijade 2013. u Gorskom kotaru pun lokalnog entuzijazma propao već na samom početku jer Goraninisu bili dovoljno financijski jaki da ga samostalno “izguraju” a od Vlade RH nije bilo odgovora na njihov zahtjev za financijskom pomoći. Verbalna potpora nije bila dovoljna kao ni ona materijalna dobijena samo od PGŽ-e koja je za pripremu projekta dala 100 tisuća kuna i Gorani su odustali a zimsku Univerzijadu 2013. dobili Slovenci.

Oglasi

Još jedan pokušaj

Usprkos svim tim dosadašnjim neuspjesima Gorani ipak opet razmišljaju o novim Igrama. Goranski čelnici s tim javno istupaju istovremeno kada od Vlade zazivaju hitno osnivanje Savjeta za Gorski kotar koji bi, kako kažu, oživjeli ovaj nerazvijeni kraj Hrvatske. Novi pokušaj ugošćavanja Univerzijade 2029. ili 2031. godine. predložili su im iz Hrvatskog akademskog sportskog saveza a oni tu mogućnost prihvatili pod pretpostavkom da to bude kruna jednog višegodišnjeg projekta kojeg su u suradnji s Vladom RH spremni provesti.

Oglasi

AUTOR: Nensi Tatar

FOTO: Ilustacija, Alex Lange on Unsplash

Oglasi
Oglasi
%d blogeri kao ovaj: