gorske novosti specijal

GORSKE NOVOSTI SPECIJAL – USPON I KRAH CEDRA 2011-2021: Postoje li urotnici koji će Darku Prodanu oteti nagrađeno životno djelo?


VRBOVSKO – Za desetak dana, točnije 17. srpnja, tvrtka Cedar mogla bi završiti u stečaju. Račun tvrtke je u blokadi od 19. siječnja a već od 24. svibnja ima sve uvjete za stečaj.

Prvim tranšama kredita namirene zaostale plaće radnicima

Naime, HBOR (Hrvatska banka za obnovu i razvitak) u kolovozu prošle godine na već odobreni kredit tvrtki Cedar u Vrbovskom, u iznosu od 65.750.000 kuna, dodala je još 1.666.667 kuna. Početkom studenoga prošle godine puštene su prve tranše kredita s kojima su namirene zaostale plaće radnicima nakon čega se u siječnju ove godine dotok novca iz HBOR-a zaustavio a tvrtka Cedar krenula strmoglavim putem.

Ožujak 2020. – poziv radnicima da se jave u Grad Vrbovsko po pomoć

Poduzetnikove radnike hranio Grad Vrbovsko

Taj pad koji je krenuo samim početkom prošle godine najbolje su na svojoj koži osjetili radnici. Budući im poslodavac nije isplaćivao plaće prehranjivao ih je Grad Vrbovsko bonovima za hranu, plaćanjem režija i jednokratnim novčanim pomoćima. Od njih 130 koliko ih je bilo na početku godine, što istekom ugovora o radu što saminicijativnim odlaskom iz firme u listopadu broj zaposlenih spao je na 20-tak koji čak pokreću i štrajk zbog neisplata plaća.

Listopad 2020. – Štrajk!

2011. nebo je bilo granica

A sve je tako dobro, velebno i slavljeno krenulo 2011. godine kada kastavska tvrka Cedar dolazi na vrbovščansku gospodarsku scenu. Od ondašnje gradske tvrtke Poduzetnički centar Vrbovsko za gotovo 2,4 milijuna kuna kupila je Gradsku pilanu koja je svojevremeno bila dio imovine DIV-a u stečaju. Osam mjeseci poslije Cedrovo carstvo se širi i na ostatak propale Drvne industrije Vrbovsko (DIV) kupnjom preostalih tvorničkih hala na 40.000 metara kvadratnih izgrađenog poslovnog prostora za 4,3 milijuna kuna.

Nagrada za životno djelo

Vrlo brzo krenula su ogromna milijunska ulaganja u opremanja i proširenja pilanskog proizvodnog pogona, izgradnju kogeneracijske kotlovnice sve kako bi se stvorio najveći i najmoderniji pogon za obradu tvrdog drva u Europi. Uzlet Cedra slavljen je na svakom koraku, obilazili su ga hvalili i isticali svi važni političari i državni dužnosnici a Grad Vrbovsko je vlasniku Darku Prodanu kao veliko hvala za sve učinjeno 2017. godine uručio i nagradu za životno djelo.

Travanj 2019. – Radnici ukazuju na eksploataciju

Crni oblaci na Uskrs 2019.

Prvo pucanje po šavovima i kašnjenje plaće počelo je oko Uskrsa 2019.  godine. Uskoro u javnost iz radničkih redova izlaze teške optužbe o kršenju radničkih prava i čistoj eksploataciji koju prvi i uz nas jedini objavljuje portal radnicki.org.

Oslobađanje od komunalnog doprinosa

Usprkos tome Grad Vrbovsko Cedar oslobađa plaćanja komunalnog doprinosa u iznosu od čak 800 tisuća kuna uz opravdanje da je to učinjeno i drugim poduzećima na području Vrbovskog. No ulazak u novu 2020. godinu označio je potpuni krah, radnici masovno napuštaju poslodavca a onim preostalim ne isplaćuje plaće ostavljajući ih na teret lokalnoj samoupravi.

Cedar skinut s liste dužnika

Mjesec dana, nakon velike medijske strke zbog štrajka radnika u listopadu prošle godine, u Cedru navodno dolazi do naglog preokreta. Radnicima su isplaćene četiri zaostale plaće a tvrtka Cedar skinula se sa liste dužnika Porezne uprave podmirivši duga doprinosa za obavezna osiguranja  u iznosu od 529.393,83 kuna.

Dok Darko Prodan šuti – Dražen Mufić govori

Od vlasnika Cedra Darka Prodana mediji nisu uspjeli dobiti izjavu kako je podmirio dugove te kako je najednom došlo do promjene situacije u firmi no to je učinio čelni čovjek Grada Vrbovskog Dražen Mufić koji je tada (na samom kraju 2020.) za Novi list izjavio da se poduzeće Cedar oporavlja od problema – nama je kao lokalnoj samoupravi u potpunosti podmiren komunalni doprinos za Pilanu, nabavljeni su strojevi i  čim vremenske prilike to dopuste, krenut će se u nastavak gradnje koja je započeta prije krize. Mufićeva izjava da je kriza prevladana pala je u vodu već prvi mjesec ove godine kada radnici ponovno javno obznanjuju da im kasni plaća i da kao i u dosadašnjim situacijama vlada zavjet šutnje od poslodavca.

Srpanj 2021. – Sumnje o uroti

Sumnje o uroti – tko tako moćan želi preuzeti posrnulu tvrtku Cedar?

Danas pred vratima kraha Darko Prodan inače vrlo samozatajan poduzetnik a  za medije škrt na izjavama, posebice kada se radi o krizi u firmi, javno progovara iznoseći sumnju u urotu. Zaustavljanje isplate odobrenog kredita iz HBOR-a dolazi od nekog moćnog koji je vidio način kako Cedar gurnuti u stečaj i kako, za mali novac, doći od ogromnog, modernog postrojenja za preradu bukovih trupaca, pogona u koji je uloženo više od 500 milijuna kuna, tvrdi Prodan koji svoju situaciju opisuje i kao pokušaj neprijateljskog preuzimanja tvrtke što će, kaže, kada dođe vrijeme sve argumentirati i podastrijeti.

AUTOR: Nensi Tatar

FOTO: Gorske novosti, screenshoot radnicki.org, telegram.hr

%d blogeri kao ovaj: