gorske novosti specijal

KOMUNALCI I POLITIČARI ŽELE GADNO ODERATI GORANE: Pogledajte nove cijene odvoza smeća – jedan grad daleko najskuplji u cijeloj regiji


Oglasi

GORSKI KOTAR – Enormni val poskupljenja odvoza smeća očekuje sve Gorane. Na do sada održanim Vijećima općina Brod Moravice, Mrkopalj, Ravna Gora i Skrad usvojene su predložene cijene u iznosima od 42 kune (fiksni dio za kućanstva) i 100 kuna (fiksni dio za ostale kategorije – poduzetnike). U siječnju su Odluku o povećanju donijele i Fužine po kojoj fiksni dio za kućanstva iznosi 35 kuna a za ostale kategorije 70 kuna. Još Odluku nisu donijele Lokve dok je u Delnicama ona u procesu usvajanja a prema tamošnjem prijedlogu cijene su 42 kune (fiksni dio za kućanstva) i 300 kuna (fiksni dio za ostale kategorije).

Komunalac traži jedno – grad mu daje tri puta više!

Prijedlog delničke Odluke koji je tek na Javnom savjetovanju, nakon čega se ide u izradu konačnog prijedloga za izglasavanje na Gradskom vijeću, već je prozvao i javno kritizirao delnički SDP, točnije njihov čelnik i gradski vijećnik Igor Pleše koji ističe da takva Odluka ne smije proći. U svojoj objavi na društvenoj mreži Pleše naglašava da problem nastaje kad stručne osobe iz ,,Komunalca“ predlože jednu cijenu, a onda gradska vlast predloži TRI PUTA VEĆI IZNOS.

Oglasi

Grad želi “oderati” obrtnike, poduzetnike i građane – iznajmljivače

Pleše uzima za usporedbu cijene ostalih goranskih samouprava (osim Vrbovskog) te proziva gradsku vlast da svojim prijedlogom želi “oderati” obrtnike, poduzetnike i građane – iznajmljivače. – Ja i moji kolege nemamo namjeru sudjelovati u ovome, te ćemo iz gore navedenih razloga biti PROTIV ovakve odluke. Odluka s bitno manjim cijenama može proći – ovakva nikako i nikada. Zanima me koji će vijećnik dignuti ruku za ovakve cijene?, stoji u objavi čelnika delničkog SDP-a Igora Plešea a kojom reagira na najavu povećanja cijena odvoza smeća u Delnicama. Kao sada u Delnicama i u Vrbovskom je u veljači kod izglasavanja takve Odluke najglasniji kritičar bio vrbovščanski SDP koji se suprostavio i glasao protiv no brojniji su bili oni koju su je odobrili. 

U Vrbovskom enormno povećanje već u primjeni

Uspoređujući cijene s ostalim goranskim mjestima najskuplji odvoz smeća u cijelom Gorskom kotaru plaćati će Vrboščani. Vrboščansko enormno povećanje koje je već u primjeni (od 1. svibnja) iznosi 80,71 kunu bez PDV-a (fiksni dio za kućanstva) a za poduzetnike 988,38 kuna (također bez PDV-a) duplo je veće, odnosno iznosi deset puta više u odnosu na druge goranske samouprave.

Oglasi

Zahvaljujući njima Vrbovsko ima najveće cijene odvoza smeća

Podsjetimo za to su “zaslužni ”  vijećnici Nezavisne liste Dražena Mufića i to Jasna Božić, Ilija Vignjević, Borivoj Dokmanović, Dražen Domitrović, Eduard Krizmanić i Šimun Dujmović te HDZ-ovi vijećnici Helena Hlavač i Mladen Božić, koji su u na sjednici Gradskog vijeća digli ruku za tu šokantnu Odluku. Protiv Odluke su glasali i jedini je i javno osudili tek SDP-ovi i SDSS-ovi vijećnici. Zahvaljujući “zaslužnima” Vrbovsko je tako prema do sada poznatim cijenama zauzelo neslavno prvo mjesto na ljestvici cijene odvoza smeća u cijelom Gorskom kotaru. Daleko je ispred Delnica koje su u odnosu na Vrbovsko znatno gospodarski razvijenije a gdje je i ta niža cijena dijelu oporbe (SDP-u) neprihvatljiva.

Vrbovsko daleko najskuplje i u regiji

No, sa svojim paprenim cijenama odvoza smeća Vrbovsko nije najskuplje samo u Gorskom kotaru nego i u regiji gdje su daleko veći i razvijeniji gradovi puno jeftiniji. Za usporedbu, za Riječane je fiksni iznos cijene odvoza smeća 47 kuna a poduzetnike 105 kuna, u Puli je 40 kuna za kućanstva a poduzetnike 100 kuna, Umag ima 51 kunu za kućanstva a 71 kunu za poduzetnike. Oni malo papreniji ali još uvjek znatno ispod Vrbovskog su Krk gdje je za kućanstva fiksna cijena 69 kuna a za ostale 520 kuna te Mali Lošinj i Cres sa 70 kuna za kućanstva a 515 kuna za ostale.

AUTOR: Nensi TATAR

FOTO: Ilustracija, Nensi TATAR

%d blogeri kao ovaj: