kultura i zabava vijesti

NASTAVAK PROJEKTA TRADICIJA I OBIČAJI SRBA GORSKOG KOTARA: U ovoj fazi naglasak je na važnosti očuvanja tradicije, jezika i običaja te izradi replike srpske narodne nošnje Gorskog kotara


Projekt se provodi u partnerstvu Srpskog demokratskog foruma i Srpskog narodnog vijeća uz sudjelovanje VSNM Grada Vrbovskog i drugih organizacija srpske zajednice na području Grada Vrbovskog.

Oglasi

MORAVICE – Projekt pod nazivom Tradicija i običaji Srba Gorskog kotara nastavlja se i ove godine. U ovoj fazi projekta kojem je cilj sačuvati nasljeđe i tradiciju od zaborava, naglasit će se važnost očuvanja tradicije, jezika i običaja Srba na području Gorskog kotara kroz istraživanje i prikupljanje fotografske građe i zapisa, izradu replike srpske narodne nošnje Gorskog kotara te jezičke i muzičke radionice, istaknuto je na predstavljanju nastavka projekta, održanom u staroj školi u Dokmanovićima.

Tom prilikom voditeljica projekta, Maja Musulin prezentirala je faze provođenja a nakon izlaganja pozvala okupljene da se aktivno uključe u njegovu provedbu prikupljanjem starih fotografija, sudjelovanjem na radionicama i ostalim predviđenim aktivnostima na projektu.

Želja je da ovim projektom jedni drugima prenesemo što više znanja i umijeća, da svi zajedno sjedimo za stolom, da se više srećemo, bolje upoznajemo, bolje čujemo i bolje razumijemo, istaknula je voditeljica Ureda Srpskog demokratskog foruma (SDF), Jovana Popović, naglasivši da im je izuzetna čast što su upravo oni nositelji projekta.

Okupljene je pozdravio i Zoran Stanković, predsjednik VSNM PGŽ te tom prilikom podržao nastavak projekta i ponudio pomoć u prikupljanu fotografske građe vezane za narodnu nošnju i izradu replike.

Projekt predstavlja sinergiju svih srpskih organizacija na području Grada i značajan je iskorak u nastojanju da se zaštiti lokalna baština, tradicija i običaji te da se lokalnom stanovništvu ponude dodatni kulturni sadržaji, istaknula je Andrea Vukelić, voditeljica Ureda Srpskog narodnog vijeća čiji odjel za razvoj i investicije projekt provodi u partnerstvu sa Srpskim demokratskim forumom. Vukelić je kazala kako smatra da je ovaj projekt imao značajan utjecaj na zajednicu i stanovništvo koje živi na ovom području te se nada da će tako biti i u njegovom nastavku.

Na predstavljanju druge faze projekta “Tradicija i običaji Srba Gorskog kotara”, među ostalim sudionicima nazočili su i predsjednik MO Moravice, Milan Mamula, predsjednik SKD „Prosvjete“ pododbora Moravice, Novica Vučinić, dogradonačelnik Grada Vrbovskog, Đorđe Busić te primorsko-goranski dožupan, Petar Mamula.

Oglasi

AUTOR : Nensi Tatar

FOTO : Ustupila Maja Musulin

%d blogeri kao ovaj: