subotnji blog

GORSKIKOTAR BLOG: Nekoliko pitanja, par nedoumica i kratki komentari o Azbestu u Gorskom kotaru

Uklanjanje azbestnih pokrovnih ploča

 

Uklanjanje azbestnih pokrovnih ploča
Uklanjanje azbestnih pokrovnih ploča

 

GORSKI KOTAR – Neki me pitaju zašto sam prestao pisati i objavljivati postove na blogu, a ja im odgovaram da ne znam o čemu bih pisao, a da pri tome bude interesantno i vezano uz Gorski kotar, da bude novo i zanimljivo, da ne bude previše subjektivno, bez suvišne patetike i jadikovanja. (A kako nećeš jadikovati, kad su mnogi Gorskom kotaru rekli zbogom, a dragi Bog i laku noć.) Kaže mi prijatelj – neka pišem o problemu azbesta i njegova odlaganja u Sović lazu pokraj Delnica. Pa dobro, kažem, pokušat ću nešto napisati; ali što novo reći, za što se uhvatiti, a da ne budeš pristran ili pak jednostran. Svakako bih problematiku izgradnje odlagališta azbesta u Sović lazu trebao dobro proučiti, jer kad pišeš za javnost, moraš paziti da ne ispadneš neinformiran, pa čak i blesav. S druge pak strane, nemam volje previše proučavati hrpu materijala i napisa o problemu odlaganja azbestnog otpada, pa ću u nastavku radije sam sebi, ali i javnosti koja ovo čita, postaviti nekoliko pitanja, par nedoumica ili kratkih komentara.

 

Ima li za odvoz azbestnog građevinskog otpada ekonomsko i ekološko opravdanje

  • Suglasan sam da još jednom treba preispitati odluku je li ekonomski i ekološki opravdano sav azbestni građevinski otpad s područja cijele županije voziti u Gorski kotar, i to na područje na kojem se taj otpad uopće ne bi smio odlagati zbog zaštite podzemnih voda? Dakako da neću predložiti da se taj otpad (i iz Gorskoga kotara) odlaže u more radi nasipavanja nekog budućeg terminala ili lukobrana, ali smijem postaviti bar retoričko pitanje – može li azbest više štetiti u moru ili podzemnim vodama Gorskoga kotara, koje bi Hrvatska sutra htjela izvoziti u Saudijsku Arabiju? Da se odmah razumijemo – protiv sam takve solucije, pa predlažem da se azbest, prije nego počne s radom Marišćina, odlaže na više lokacija, prvenstveno zbog ekonomskih, ali i političkih razloga. Dakle da se izgradi više kazeta: jedna na području Gorskoga kotara, tamo gdje je to najmanje štetno, i to za azbest iz Gorskoga kotara, zatim na Krku za azbest s kvarnerskih otoka, te na dvije-tri lokacije za primorski dio Županije (crikveničko područje, opatijsko i riječko, odnosno zaleđe Rijeke). Neki kažu da bismo taj otpad mogli izvoziti u neke strane zemlje, no zbilja o toj mogućnosti ništa ne znam, a ni koliko bi to koštalo!


Sović laz – potencijalna ekološka bomba

  • Na Facebooku sam već iznio svoj stav da u Sović lazu nije problem samo mogući budući azbest, već je cjelokupno odlagalište otpada u Sović lazu jedna potencijalna ekološka bomba. Na tom se lokalitetu s velikog dijela Gorskoga kotara već desetljećima odlaže svakakav otpad, pa i opasan, koji je stalni izvor onečišćenja podzemnih voda na tom području. O tome se malo raspravlja u javnosti i ja se ne sjećam je li na primjer Gradsko vijeće Delnica ikada cjelovito raspravljalo ili pak bilo informirano o tome – kako sanirati to područje Sović laza (može li se to uopće?), i kako ubuduće gospodariti otpadom u Gorskom kotaru?

Gdje su Goranske ekološke udruge?

  • Svaka čast političkim aktivistima i županijskim skupštinarima iz Akcije mladih koji su Goranima i Delničanima morali otvoriti oči i upozoriti ih na mogući ekološki problem u vezi s odlaganjem azbestnog otpada. Žalosna je činjenica da ni u Delnicama ni u čitavom Gorskom kotaru nema jedne aktivne ekološke udruge koja bi za prvenstveni cilj svoga djelovanja imala ekološko prosvjećivanje goranske populacije, aktiviranje mladih u zaštiti okoliša, poduzimanje raznih ekoloških i zelenih akcija. Zar su naši mladi toliko ekološki neosviješteni i organizacijski nesposobni da nisu u stanju osnovati jednu ekološku udrugu u Gorskom kotaru? Hoće li takvu udrugu morati osnovati šezdesetgodišnjaci?

 Zašto posebna kazeta ?

  • Nije mi jasna čitava frtutma oko odlaganja azbestnog otpada u Sović lazu i zbog čega se mora napraviti posebna kazeta, odnosno betonska podloga za odlaganje azbesta, kad prema stavu i mišljenju Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva od 30. svibnja ove godine “građevinski otpad i otpadni izolacijski materijali koji sadrže čvrsto vezani azbest (a takav je uglavnom azbestni otpad u Gorskom kotaru, moja opaska) ne smatraju se opasnim u smislu utjecaja slobodnih azbestnih vlakana na okoliš i zdravlje ljudi.” (potpisao državni tajnik). Dakle, ako salonitne ploče, eternit, odvodne cijevi koje sadrže azbest itd., nisu opasne za zdravlje, onda ih jednostavno odložimo u Sović laz i prekrijmo komunalnim i kućanskim otpadom. (Osjećate li ovdje moju ironiju!?)

Zašto nitko iz Gorskog kotara ne sakuplja, prevozi i odlaže azbestni otpad

  • Također se pitam, zašto se nitko iz Gorskoga kotara, npr. Komunalac Delnice ili neki od privatnih poduzetnika, nije kandidirao (možda i je?), da dobije dozvolu za skupljanje, odnosno gospodarenje otpadom koji sadrži azbest? Zar nama u Gorskom kotaru nije cilj da razvijemo poduzetništvo, malo gospodarstvo i zapošljavanje? Zašto lokalne vlasti u Gorskom kotaru nisu potaknule i pomogle zainteresiranim gospodarskim subjektima da zarade na skupljanju, prevoženju i odlaganju azbestnog otpada?

Nema reakcija na otvoreno pismo

  • Kaže mi Ivica Knežević da nitko nije reagirao na njegovo otvoreno pismo. To samo govori o političkoj kulturi naših vladalaca. Primorsko-goranski dožupan govori da je Koordinacija goranskih čelnika u dva-tri navrata raspravljala o problemu odlaganja azbesta u Sović lazu i dala zeleno svjetlo tom projektu. Nažalost, Koordinacija je zatvoreno tijelo o čijem radu javnost zna jako malo. Pitanje je uopće, je li se taj Komitet zavjerenika ikada javno oglasio priopćenjem o tome problemu. Ima li smisla da ovdje spominjem Arhušku konvenciju i koliko ljudi uopće zna što u njoj piše? A sve bi bilo puno jednostavnije kad bi građanstvo bilo na vrijeme i objektivno informirano o pojedinim ekološkim problemima u svojoj sredini. Da je javnosti objašnjen projekt odlaganja azbesta u Sović lazu, da se održalo nekoliko skupova, čitave te halabuke ne bi bilo. Što čekaju delnički čelnici, kada misle oni nešto reći? I što čekaju i čime se bave delnički i goranski ogranci političkih stranaka u ovo predizborno vrijeme? Zar i to nisu teme za predizbornu kampanju? HDZ, SDP, PGS – kakvi su vaši stavovi o ovome problemu te uopće o ekologiji i razvoju Gorskoga kotara?

 

Suglasnost za izgradnju kazeta za odlaganje azbestnog otpada

 

  • Oni koji su odobrili izgradnju odlagališta za azbestni otpad u Sović lazu sada su se pokrili po ušima i ne daju nikakve izjave za javnost, niti posebna priopćenja. Da podsjetim zaboravne da je Marinko Krmpotić 23. siječnja 2009. godine napisao u Novom listu da su ”Članovi Poglavarstva Grada Delnica na jučerašnjoj sjednici dali suglasnost da se na odlagalištu komunalnog otpada Sović laz izgradi tzv. kazeta za odlaganje azbestnog otpada.” Je li o tome ikada raspravljalo Gradsko vijeće Delnica ja to ne znam i nije mi namjera tražiti krivca, ali moram upozoriti da ne treba svu krivnju svaljivati ni na Županiju, već treba donijeti objektivan sud i prijedlog za optimalno rješenje nastalog problema s ciljem da se s izgradnjom odlagališta azbestnog otpada ne učini veća ekološka, ekonomska i politička šteta nego je to potrebno.

 

 

 

AUTOR: Branko Pleše, gorskikotar.blog.hr, cijeli post pročitajte na http://gorskikotar.bloger.hr/post/azbest-u-gorskom-kotaru/13866498.aspx

FOTO: web ilustracija

 

 

%d blogeri kao ovaj: