UTVRĐENO DVODNEVNIM SPELEORONILAČKIM I BIOSPELEOLOŠKIM ISTRAŽIVANJEM: Izvor Kamačnika jedan je od deset najdubljih izvora u Hrvatskoj!


2

 

VRBOVSKO – Izvor Kamačnika jedan je od deset  najdubljih izvora u Hrvatskoj. Utvrđeno je to nedavno provedenim speleoronilačkim i biospeleološkim istraživanjem koje su obavili članovi Udruge Hyla, Speleološkog odsjeka HPD Željezničar, Društva za istraživanje i snimanje krških fenomena- Dinaridi, Udruge ADIPA i Speleološkog kluba Ozren Lukić uz suradnju sa speleoroniocima Peterom Slokanom iz Slovenije i Fredericom Swierczynski iz Francuske te snimateljem Damjanom Krstinićem.

 

 

Zaron na 102 metara

 

 

Dvodnevno istraživanje započelo je zaronom speleoronioca Petera Slokana i Petre Kovač Konrad na 102 metra dubine gdje su postavljene sigurnosna nit i ronilačke boce na dubinama od 9, 30 i 100 metara. Prvi zaron završio je nakon 101 metra dubine pri čemu je izvršeno i topografsko snimanje izvora. Drugi dan istaknuti francuski speleoronioc Frederic Swierczynski zaronio je do 118 metara dubine te utvrdio da se nakon suženja, kanal nastavlja jednakih dimenzija od 7 metara širine i 8 metara visine.

 

 

Otkriveno postojanje nekoliko vrsta špiljskih račića

 

 

Problem pri zaronu speleoroniocima stvarali su isprepleteni  trupci potonuli i na dubinu od 20 metara koji su tako skoro zatvorili ulaz u izvor a uz istraživanje dubine izvora biospeleolozi istraživačkog tima prikupljanjem vodene špiljske faune otkrili su postojanje nekoliko vrsta špiljskih račića.

 

 

Nastavak kanala potencira veliku prespektivu

 

 

Novo istraživanje izvora Kamačnik tako je utvrdilo dubinu od 118 metara kao i nastavak kanala, što je čak 23 metra više od zadnjih izmjera obavljenih prije osam godina. Taj podatak Kamačnik za sada svrstava u 10 najdubljih izvora u Hrvatskoj a činjenica o nastavku kanala potencira veliku prespektivu, da se ukoliko se pokrene inicijativa mjerodavnih ustanova za nastavak istraživanja, utvrdi da je Kamačnik i jedan od najdubljih izvora u zemlji, stoji u zaključku izvješća osmeročlanog istraživačkog tima.

 

 

Logistička potpora

 

 

Članovima istraživačkog tima, tijekom dvodnevnog istraživanja logistička potpora bili su Turistička zajednica, Grad Vrbovsko i gradska tvrtka Komunalac osiguravši im smještaj u Planinarskom domu i prehranu u bistoru Kamačnik.

 

 

 

AUTOR: Gorske novosti

FOTO: Federic Swierczynski i Gordan PolićKategorije:gorske novosti specijal

Oznake:, , ,

2 replies

  1. Čudim se da dole nisu sreli našeg dožpana Petra?

  2. treba dolje spustit mog Škebota i Vasota u Icebejki da to malo rasčistidu i proširiju taj kanal a ne da ti turisti zapinju